crm software – SugarCRM 2017

SugarCRM is een vertrouwde contactpersoon relations management software programma dat wordt gebruikt door bedrijven als Hilco Global en Hillel. Met een handige mobiele app die u snel verbindt met uw klant en organisatie informatie, deze cloud-gebaseerde CRM-oplossing stelt u in staat om te werken via uw verkoop- en projectdoelen, terwijl in het kantoor of onderweg.

Overzicht

SugarCRM heeft de meeste van de functies die u zou verwachten van CRM-software. U kunt gegevens importeren vanuit een bestaand bestand in SugarCRM. Het heeft e-integratie die u toelaat om klanten vanuit de applicatie e-mail zonder dat een extra programma te openen en schakelen tussen de twee. De klant rekening portals laten registreren en bijhouden van alle klantinteracties, inclusief tijdlijnen. U kunt documenten, zoals overeenkomsten en facturen gebruiker uploaden, en voeg ze toe aan klantprofielen, zodat ze gemakkelijk toegankelijk zijn later. SugarCRM heeft real-time sharing, zodat meerdere afdeling en medewerkers kan verbinding maken met dezelfde klant portal op hetzelfde moment, zelfs als de informatie moet worden benaderd voor het verschil projecten of activiteiten.

Een tool die niet is opgenomen in SugarCRM is een dialer. Dit betekent dat u geen verbinding via de telefoon vanuit de applicatie met andere CRM-oplossingen mogelijk te maken. U kunt nog steeds gebruik maken van uw eigen telefoon en input notities en andere informatie in SugarCRM als je met klanten en leveranciers praten.

SugarCRM is inclusief verkoop en marketing oplossingen als onderdeel van zijn CRM-software. Dit programma helpt met de verkoop samenwerking en order tracking, en het genereert sales quotes. Met alle informatie die kan worden opgeslagen, SugarCRM is ook in staat om diepgaande rapporten te creëren, zodat je beter het succes van verschillende marketing campagnes kunnen voorspellen of zie de verkoop succes van uw teams. SugarCRM doet gebrek aan een aantal tools, zoals concurrent tracking en de mogelijkheid om te maken en te versturen e-mail marketing campagnes.

Veel van de gereedschappen die bij SugarCRM dubbele als een goede manier om bij te houden van de workflow en de prestaties van uw medewerkers te houden. U kunt deze software gebruiken om te zien welke projecten elke werknemer wordt toegewezen aan en volg zijn of haar interacties met uw klanten. Het document management functies kunt u uploaden en maak een kennisbank, zodat uw medewerkers kunnen bekijken het beleid en de procedures van het bedrijf, die bijdraagt ​​tot het verminderen dure fouten. SugarCRM laat je ook individuele werknemer profielen te maken en maak een bedrijfsspecifieke sociaal netwerk, zodat iedereen de prestaties van elke werknemer of team kan zien.

Terwijl SugarCRM veel niet over van helpt binnen de software zelf, het is echt makkelijk te navigeren en erachter te komen zonder veel hulp. Als je vindt dat je een beetje meer begeleiding nodig hebben, SugarCRM heeft tutorials en een FAQ sectie op haar website. Het heeft ook e-mailadressen en telefoonnummers vermeld online, zodat je verbinding kunt maken met live tech support.

SugarCRM is een goede CRM-oplossing met een uitstekende relatie management tools. De extra sales en marketing functies zijn nuttig in het bijhouden van de verkoop en zelfs werknemer activiteiten. Hoewel er een aantal tools en functies die ontbreken, zoals een interne dialer, SugarCRM is een goede optie. De mobiele app geeft je de vrijheid om te communiceren met uw klanten, ongeacht waar je bent.